fouten

Veelgemaakte fouten bij landschapsfotografie

Een populaire vorm van fotografie is landschapsfotografie. Waar moet je op letten voor een goede foto? Hieronder vind je een overzicht van de meest gemaakte fouten bij landschapsfotografie. Én tips hoe het wel kan.

Tijdstip

Zoals je weet, schijnt de zon de gehele dag niet vanaf één punt. Het zonlicht is het op zijn hardst in het midden van de dag. Er is dan veel donkere schaduw en weinig kleur in het landschap. Bepaal dus met wat voor zonlicht je wilt fotograferen. Zonsopgang en -ondergang (the golden hour) geeft je bijvoorbeeld dat bekende, magische, warme licht dat het landschap zo mooi accentueert.

fouten golden hour

De plek die je wil fotograferen mag dan nog zo mooi zijn, als je het licht niet juist gebruikt, kan de foto falen.

Groothoeklens

Een groothoeklens in natuurlijk een perfecte lens voor landschapsfotografie. Maar deze lens geeft soms ook een platte indruk aan de foto’s. Kijk dus goed naar je compositie: waar staan er objecten die je kunt uitlichten?

Alles in landschapstand

Natuurlijk krijg je meer landschap in beeld als je in landschapstand (horizontaal) fotografeert. Maar een mooie partij wolken in combinatie met een fraai landschap is ook te fotograferen in portretstand. Door de lijnen goed te gebruiken, creëer je een nieuwe dimensie in je foto.

fouten portret

Scheve horizon

Tijdens het fotograferen concentreer je je meestal op een specifiek onderwerp. Hierdoor vergeet je vaak de horizon en staat deze als gevolg daarvan scheef in de foto. Gebruik een kleine waterpas die je op je camera kan zetten en gebruik zo nodig een statief.

Gelukkig leven we in een moderne tijd waar deze fout achteraf hersteld kan worden. Met verschillende bewerkingsprogramma’s is het rechttrekken van de horizon zo gepiept.

Niet fotograferen als het regent

Pak jezelf goed in en ga juist naar buiten als het regent. Doordat de lucht zo grijs en grauw is, springen lichte objecten naar boven. Bijvoorbeeld in de herfst. Alle gele, rode, bruine bladeren zijn goed te zien wanneer de lucht grijs en mistachtig is.

Ik hoop dat deze tips je helpen bij het maken van betere foto’s.