fouten

Veelgemaakte fouten bij landschapsfotografie

Een populaire vorm van fotografie is landschapsfotografie. Hier de meest gemaakte fouten bij landschapsfotografie.

Tijdstip

Zoals je weet schijnt de zon de gehele dag niet vanaf één punt. Het zonlicht is het op zijn hardst in het midden op de dag. Er is dan veel donkere schaduw en weinig kleur in het landschap. Bepaal dus met wat voor zonlicht je wilt fotograferen. Zonsopgang en -ondergang (the golden hour) geeft je bijvoorbeeld dat bekende magische, warme licht waardoor het landschap mooi wordt geaccentueerd.

fouten golden hour

De plek wat je wilt fotograferen mag dan wel zo mooi zijn, maar als het licht niet juist gebruikt wordt, dan kan de foto falen.

Groothoeklens

Een groothoeklens in natuurlijk een perfecte lens voor landschapsfotografie. Echter geeft de lens soms ook een platte indruk aan de foto’s. Kijk dus zeker naar je compositie en waar er objecten staan die uitgelicht kunnen worden.

Alles in landschapstand

Natuurlijk krijg je meer landschap in beeld als je in landschapstand (horizontaal) fotografeert. Maar een mooie partij wolken in combinatie met een mooi landschap is ook te fotograferen in portretstand. Door de lijnen goed te gebruiken, creëer je een nieuwe dimensie in je foto.

fouten portret

Scheve horizon

Tijdens het fotograferen concentreer je je meestal op een specifiek onderwerp. Hierdoor wordt de horizon vaak vergeten en krijg je als gevolg dat deze scheef staat in de foto. Gebruik een kleine waterpas die je op je camera kan zetten en gebruik zo nodig een statief.

Gelukkig leven we in een moderne tijd waar deze fout achteraf hersteld kan worden. Met verschillende bewerkingsprogramma’s is het rechttrekken van de horizon zo gepiept.

Niet fotograferen als het regent

Pak jezelf goed in en ga juist naar buiten als het regent. Doordat de lucht zo grijs en grauw is, springen lichte objecten naar boven. Bijvoorbeeld in de herfst. Alle gele, rode, bruine bladeren zijn goed te zien wanneer de lucht grijs en mistachtig is.

 

Ik hoop dat je foto’s er beter uit gaan zien na het lezen van deze fouten.