IJsland

[FOTO’S] Karel Verwey in IJsland

IJsland is een van de mooiste landen waar ik naartoe ben geweest. Het is relatief gezien niet lang reizen en je komt nog eens in één van de meest bijzondere landen ter wereld. Bij aankomst snapte ik wel waarom het land IJsland heet. Het was daar behoorlijk koud. Tip voor de toekomstige bezoekers van het land: neem genoeg warme kleren mee en doe ze ook alvast aan in het vliegtuig, want bij aankomst zal je de kou al snel merken.

IJsland is een land met genoeg mooie plekken om te bezoeken. Bekijk hieronder de beelden die ik daar heb geschoten.

Over IJsland

Het land is een eilandstaat en is omringd door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken, de Groenlandzee en de Noordelijke IJszee. Het land telt circa 330.000 inwoners en ze spreken daar IJslands. De meeste IJslanders hebben een Noorse en Ierse achtergrond. Dit komt doordat IJsland ooit een kolonie was van Noorwegen en veel immigranten uit Schotland en Ierland komen. De hoofdstad is Reykjavik.

Het land is geologisch ongeveer twintig miljoen jaar geleden ontstaan door een vulkanische activiteit. Het bleef na het ontstaan lange tijd onbewoond.

Het eiland bestaat meestal uit laag- en middelgebergte waar veel gletsjers voorkomen. Hieruit stromen de rivieren naar de zee.

Het dichtstbevolkte gebied ligt rond Reykjavik; het binnenland is vrijwel onbewoond.

Bevolking IJsland

De inwoners zijn meestal nakomelingen van de Vikingen die zich vermengden met Schotse en Ierse immigranten. De meeste buitenlanders zijn Denen. Meer dan de helft van de IJslandse bevolking woont in Reykjavik en omgeving.

Bron van inkomsten

IJsland haalt het meeste geld binnen via de visserij. Ongeveer 70% van de export komt uit visserij en de visverwerkende industrie. Toerisme komt op de tweede plaats. De bezoekers komen vooral uit de Scandinavische landen, Duitsland, Nederland, België en Canada.

Bekijk ook mijn andere reizen.

Geef een reactie