beginners

Tips voor de beginnende fotograaf

Ik ben al jaren bezig met fotografie. Ik doe dit als hobby, maar ik ben al een tijdje geen beginner meer. Ik weet nog goed dat ik in het begin een beetje overdonderd werd door de hoeveelheid beschikbare informatie. Daarom heb ik besloten om een paar tips te geven, voor de beginnende fotograaf.

Kiezen voor een camera

Om foto’s te kunnen maken heb je natuurlijk een camera nodig. Ik krijg regelmatig de vraag: “Hé, Karel Verweij, wat is nu precies de beste camera?”. Ik moet ze dan vaak teleurstellen met het antwoord. Er is namelijk geen beste camera. Voor iedere wens en situatie is een andere camera of lens geschikt. Mijn advies is om als beginner met een eenvoudige camera te starten. Met de huidige smartphones is ook al veel mogelijk. Pas als je wat meer kennis over fotografie hebt en precies weet wat je wil, is het verstandig om dure apparatuur te kopen.

Beoordeel je eigen werk

Om een betere fotograaf te worden, moet je natuurlijk veel foto’s maken. Veel beginners klikken er wild op los. Zij zullen natuurlijk wel beter worden, maar door af en toe goed te kijken naar je eigen foto’s kun je grote stappen maken. Wees kritisch en probeer je zwakte te vinden. Bij je volgende foto zul je bewuster bezig zijn met verbeteren.

Combineer hobby’s

Veel beginners weten niet precies wat ze willen fotograferen. Het is belangrijk om een onderwerp te vinden waar je zelf erg veel interesse voor hebt. Zo blijft het fotograferen leuk. Ik ben zelf helemaal gek van reizen en ik fotografeer veelal in het buitenland. Omdat ik fotograaf ben, heb ik vaak een excuus om op reis te gaan. Mijn twee hobby’s vullen elkaar dus perfect aan. Probeer dus na te gaan waar je interesse liggen en ga aan de slag.

Er is eigenlijk maar één echte tip voor beginners: BEGIN! Het leukste van fotografie vind ik het maken van de foto’s. De theorie en apparatuur zijn slechts wat extra’s.