beginners

Tips voor de beginnende fotograaf

Al jaren ben ik bezig met fotografie. Het is een hobby, maar ik ben al een tijdje geen beginner meer. In het begin werd ik een beetje overdonderd door de hoeveelheid beschikbare informatie. Daarom heb ik besloten om een paar tips te geven, voor de beginnende fotograaf.

Kiezen voor een camera

Om foto’s te kunnen maken heb je natuurlijk een camera nodig. Regelmatig krijg ik de vraag: “Hé, Karel, wat is nu precies de beste camera?” Vaak moet ik dan teleurstellen met het antwoord. Er is namelijk geen beste camera. Voor iedere wens en situatie is een andere camera of lens geschikt. Mijn advies is om als beginner met een eenvoudige camera te starten. Met de huidige smartphones is ook al veel mogelijk. Pas als je wat meer kennis over fotografie hebt en precies weet wat je wil, is het verstandig om dure apparatuur te kopen.

Beoordeel je eigen werk

Om een betere fotograaf te worden, moet je natuurlijk veel foto’s maken. Veel beginners klikken er wild op los. Daarvan word je natuurlijk wel beter, maar door af en toe goed te kijken naar je eigen foto’s kun je grotere stappen maken. Wees kritisch en probeer je zwakte te vinden. Bij je volgende foto zul je bewuster bezig zijn met verbeteren.

Combineer hobby’s

Veel beginners weten niet precies wat ze willen fotograferen. Het is belangrijk om een onderwerp te vinden waar je zelf erg veel interesse voor hebt. Zo blijft het fotograferen leuk. Ik ben zelf helemaal gek van reizen en ik fotografeer veelal in het buitenland. Omdat ik fotograaf ben, heb ik vaak een excuus om op reis te gaan. Mijn twee hobby’s vullen elkaar dus perfect aan. Probeer dus na te gaan waar je interesses liggen en ga aan de slag.

Er is eigenlijk maar één echte tip voor beginners: BEGIN! Het leukste van fotografie vind ik het maken van de foto’s. De theorie en apparatuur zijn slechts wat extra’s.